Væk med pletterne

Vi kender alle sammen til at få et barn ind, som har pletter på tøjet, fordi de har haft det sjovt og leget. Eller måske taber de noget mad på deres trøje, fordi de blev lidt for ivrige, når de skulle spise.

Heldigvis kan du sagtens fjerne pletter fra barnets tøj, så det igen ser ud som nyt. Her giver vi nogle råd til, hvad du kan gøre, så du ikke behøver bekymre dig om, om dit barn kommer til at få en plet på trøjen eller bukserne.

Vores råd kan hjælpe dig med, hvad du skal gøre for at komme af med de forskellige pletter, alt efter hvad de stammer fra. Nogle råd kan bruges på flere forskellige ting. Finder du ikke nogle tips du kan bruge i artiklen her, kan du også tjekke denne artikel fra Taenk

 

Fjern pletter fra babyer

Med en baby kan du risikere, at der kommer afføring på sparkedragten, hvis bleen løber over. Her er det vigtigt, at du selvfølgelig skyller sparkedragten med det samme. Der må aldrig være gule striber i kanten.

Herefter skal du smøre vaskemiddel på pletten. Vi anbefaler, at du benytter neutral, da du ikke bør bruge noget med perfume, når det kommer til børn. Nu smider du sparkedragten i en pose og lader den være der i op til otte timer, og så vasker du den, ligesom du plejer.

Beskidt tøj

Børn leger meget udenfor, så når de går i børnehave, vil du næsten altid få beskidt tøj med hjem. Da pædagogerne har mange børn at passe på, så kan du ikke få at vide, hvad det er for noget snavs, for de kan ikke holde øje med dit barn hele tiden.

Det gør, at du bliver nødt til at behandle alle pletter på samme måde, når du ikke ved, hvor de kommer fra. Her kan du prøve samme metode som den med afføring, hvor du fugter tøjet og så smører du neutralt opvaskemiddel på og smider den i en pose. For det meste kan du nøjes med et par timer, og så en tur i vaskemaskinen. Hvis det ikke virker, kan du prøve igen.

Hvis du har sådan en plet, der bare ikke vil komme af, kan du tjekke videoen her under. Her forklares der, hvordan du generelt fjerner pletter – ikke kun til tøj. Men du kan prøve disse råd, hvis det ikke virker at smide den i en pose med opvaskemiddel.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/-xHUEbSjTwo” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Fjern blod

Både børn og voksne kan risikere at få blod på deres tøj. Især ved børn sker det tit, da de falder meget, og de leger langt mere end voksne.

Du fjerner det bedst ved at bruge en kold vaskepulveropløsning. Hvis der er tale om gamle blodpletter, som du ikke fik styr på i første omgang, så fjernes de ved at bruge koldt saltvand.

Herefter skal du vaske tøjet som normalt. Hvis det ikke virker, kan du prøve at duppe det med 8 procent ufortyndet salmiakspiritus og så lade det ligge i noget tid, inden du vasker det igen.

I videoen her under får du også gode råd til, hvad du kan gøre.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/oBohynate18″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Frugt

Ja, du kan næsten ikke undgå at børn får frugt på deres trøje. Når de er helt små, vil de ofte have hagesmæk på, men selv med sådan en undgår du ikke helt at få noget på trøjen. Større børn bruger ikke længere hagesmæk, men hvis du giver dem vandmelon, er der en god sandsynlighed for, at de vil få noget på tøjet.

Her kan du benytte noget citronsyre opdelt med ni dele vand. Se på brugsanvisningen hvordan du gør. Hvis pletten er blevet tør, kan du putte noget glycerin på pletten og så vente ca. 12 timer.

Græs og jord

Ja, det her kan du ikke undgå, når du har børn, da de elsker at lege udenfor. Især den grønne græsfarve, kan være svært at få af tøjet.

Først skal du børste alt det jord eller græs af, som du kan, da der ikke må være noget tilbage. Herefter skal du putte noget brun sæbe eller glycerin på pletten, og så skal du vente i 12 timer.

Hvis du vasker tøjet med det samme, vil du se en grønlig farve på tøjet, så det er vigtigt, at du behandler en græsplet.

Babygylp

Gylp ender både på barnet og forældrene. Ja, det kender vi nok alle sammen til. Her skal du hælde danskvand på pletten og lade den skumme. Nu tørrer du danskvandet ud på pletten, og så smider du den bare i vaskemaskinen.

Brystmælk på tøjet

Når du ammer, kan du let risikere, at at der kommer mælk andre steder end i barnets mund. Den slags kan ske alle steder, når du ammer, og derfor har du ikke nødvendigvis lige adgang til at skifte bluse og vaske dit tøj. Hvis der går noget tid, inden du kan vaske dit tøj, så kan du ikke bare fjerne mælkepletten.

Du ammer selvfølgelig færdig, og når du kommer hjem, tager du din bluse af og fugter pletten med vand eller skummetmælk. Derefter gnider du den med opvaskemiddel og så er den klar til at komme i opvaskemaskinen.

Hvis pletten stadig ikke er kommet af, når du har vasket den første gang, så skal du prøve at gøre det hele igen.

Snot

Forældre prøver altid at få deres børn til at tørre deres næse, når de har snot hængende ud af den. Børn gør det stort set aldrig, og derfor ender de med snot over det hele.

Snot er ikke så svært at komme af med, da en vask bør klare jobbet. Hvis du har oplevet problemer før med dit barns snot, så skal du børste snotpletten væk, inden du vasker tøjet. Det kan du også bare gøre uanset hvad, da mange forældre ikke kan lide tanken om, at snot bliver vasket med alt det andet tøj.

 

Tusser og maling

Børn elsker at tegne og male, og derfor vil du ofte få et barn hjem fra børnehaven med farve på tøjet. Vandbaserede farver forsvinder, når du vasker tøjet.

Hvis der er tale om andre former for tusser, burde der dog ikke være, hvis det er fra børnehaven, så kan du prøve at blande en spiseske 8% salmiakspiritus med tre dl vand. Herefter skyller du tøjet gennem flere gange på den måde.

Herefter kan du vaske tøjet i vaskemaskinen.

 

Vi håber, at disse råd fjerner de pletter, som du oplever i din hverdag som forældre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *